Dietetyka kliniczna – naukowe podejście do zdrowego odżywiania
Dietetyka kliniczna to specjalistyczna dziedzina medycyny zajmująca się oceną stanu odżywienia pacjentów, opracowywaniem spersonalizowanych planów żywieniowych oraz wsparciem dietoterapeutycznym w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Odpowiednio dobrana dieta odgrywa kluczową rolę w poprawie stanu zdrowia, wspierając leczenie chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, nadwagi i otyłości, chorób autoimmunologicznych czy schorzeń przewodu pokarmowego. Dietetyka kliniczna jest także nieodzownym elementem terapii w leczeniu nowotworów, zaburzeń hormonalnych oraz rekonwalescencji po operacjach i hospitalizacji.
Jednym z kluczowych aspektów dietetyki klinicznej jest indywidualne podejście do pacjenta, uwzględniające jego stan zdrowia, wyniki badań laboratoryjnych, styl życia oraz ewentualne ograniczenia dietetyczne. Plan żywieniowy opracowywany przez specjalistę nie tylko wspomaga leczenie, ale również redukuje ryzyko powikłań i poprawia jakość życia. Szczególną rolę odgrywa edukacja pacjentów, dzięki której mogą oni świadomie wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe i unikać błędów dietetycznych, które mogą pogarszać ich stan zdrowia.
Badanie składu pozwala między innymi na ocenę ilości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała (w tym masy mięśni i masy komórkowej), zawartości wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej.
Przygotowanie do wizyty:
Prosimy o pojawienie się 15 min przed planowanym czasem wizyty w celu uzupełnienia ankiety, która pozwoli na dokładniejsze przeprowadzenie wizyty diagnostycznej.
Przeciwwskazania do badania:
Ciąża, rozrusznik, defibrylator serca lub inny stymulator bądź urządzenie dawkujące leki, padaczka, metalowe elementy w ciele np. endoprotezy
Dr n. o zdr. Sebastian Kuliński
Dietetyk i dietoterapeuta. Doktor nauk z zakresu żywienia człowieka oraz pedagogiki edukacji zdrowotnej.